Serijal Vuovarski Heroji

Političke teme vezane uz Vukovar

Moderatori/ce: Zvonko Burcak, zeljkoburcak, EvilLynn, macak, zrinka

Re: Serijal Vuovarski Heroji

PostPostao/la Tanja D. dana pon ožu 08, 2010 11:03 am

Stipane, meni je sve jasno ali neću potpirivati vatru :poke:
Tanja D.

PostPostao/la zrinka dana uto ožu 09, 2010 12:52 am

Sta ti vuka65 hoces da kazes da si ti stipanu bio s druge strane nisana?
Jel to COMING OUT :D
Jel ti smijes doc u Hrvatsku, ili....da te nebi stavili da Anti sluzis ko model za njegova ulja na platnu...
NASLIKATI TE TREBA (Krleza)

Ajd´ pricaj, da malo cujemo i drugu stranu :joy:
zrinka

PostPostao/la vuka65 dana uto ožu 09, 2010 3:46 am

Pa meni je drago ako je tako...
vuka65

PostPostao/la vuka65 dana uto ožu 09, 2010 4:18 am

Hmmm...
Sad tek vidim post od Zrinke...
Pa mozda smo se ja i Stipan nagonili po Vukovaru... moguce...
Ha Ha Ha... Kad sam popricao sa Covicem negde '98 ili '97... ispalo je da smo bili u isto vreme u istoj ulici, naselju... Ha Ha Ha... Da smo se jedno jutro pobili oko nekih koza sto su pasle izmedju nas... Moram da se pohvalim da smo se mi dokopali koza... Onda je neko od njegovih sutradan kukao i zalio se mojoj majci u bolnici kako su ih cetnici oterali i oteli im koze... Meni je posle keva pricala kako je 50 cetnika oteralo desetak domoljuba i otelo im koze... a nas je bilo 7 ha ha ha... dan pre smo iznenada upali u to naselje oko 6 ujutro (sad je valjda naselje hrvatskih vitezova) ali smo bili previse bucni pa smo nasli u jednom podrumu skuvanu kafu i 6 soljica... bilo nas je samo troica pa smo se malo prepali...
Evo sad mi je mozak blokirao... ne mogu da se setim kako je Covicu ime... dizali smo tegove zajedno sredinom osamdesetih dok ja nisam otisao u vojsku...
Stipane ja sam bio na deblokiranju kasarne prvo, pa u Naselju Ive Andrica, zatim u Blaze Jovanovica preko puta Masarikove... zatim sam prebacen u TO na Levu Spodericu kod minimarketa... zatim Milovo Brdo, a tu kod benzinske pumpe smo se pobili medjusobno... tu sam greskom 4-voricu iz novosadskog korpusa "poslao" na VMA u Bg... Bio sam i u "oslobadjanju" kafica tri ruze... mislim da je i ulica tri ruze... tu mi je zenin brat poginuo, desetak metara od mene...
itd... itd... Bogu fala vec sam pola pozaboravljao...

Eh, da... u tom naselju Hrvatskih vitezova (jel' se pise velikim ili malim slovom ???) ja sam bio na spratu prve kuce od skole 2. kongres i sa PKT kontrolirao sve do glavog ulaza u naselje... i ja ti vidim kako neko na ulazu viri, sa slemom na glavi... otvorim vatru... kratak rafal... i glava samo vrkne i otkotrlja se... bio sam zaprepasten... kako mogu metci nekome glavu otkinuti... i to na nekih 200 metara... gledam kad ono nova glava proviruje i ja opet rafal i opet vrkne glava i otkotrlja se... ne mogu da verujem, kakav ja to puskomitraljez imam... kakva je to municija kad glave otkida... naravno vise niko ne proviruje... nakon jedno pola sata donesem mi jedan ortak dvogled i ja imam sta da vidim... samo izbuseni slemovi... prodali mi stos sa slemom na cevi puske...
vuka65

PostPostao/la vuka65 dana uto ožu 09, 2010 4:23 am

zrinka je napisao/la:Sta ti vuka65 hoces da kazes da si ti stipanu bio s druge strane nisana?
Jel to COMING OUT :D
Jel ti smijes doc u Hrvatsku, ili....da te nebi stavili da Anti sluzis ko model za njegova ulja na platnu...
NASLIKATI TE TREBA (Krleza)

Ajd´ pricaj, da malo cujemo i drugu stranu :joy:

Naravno da smem... cist sam pred hrvatskim zakonom kao suza... samo sta da radim kad dodjem ??? da idem traktorom da blokiram drumove... hejjj pa zbog barikada sam u Kanadi... :joy: ha ha ha... :bonk: :bonk: :bonk:
vuka65

PostPostao/la macak dana uto ožu 09, 2010 9:08 am

:kava: postojala mogućnost gledanja iz blizine :)
.........bože čuvaj me od PRIJATELJA.........a ja ču sebe od NEPRIJATELJA..........................
macak

PostPostao/la zrinka dana uto ožu 09, 2010 10:35 am

vuka65 NE PISE SE "troica" vec "tro j ica"

Tvojoj zeni iskrena sucut za izgubljenog brata.

Molim te izostavi degutantne detalje o otkinutim glavama i ne uzimaj ubuduce tablete zajedno sa alkoholom.
Osim toga mi objasni zasto si rijec OSLOBADALI kafic Tri Ruze stavio pod navodnike.

Da li iz toga smijem zakljuciti da nisi bio ubijeden u ono sto radis??

Osim toga......sta ces u Hrvatskoj...pitas se....balvani, bla bla......

Pa (uu, sad bi me Prof Beg pokudio), ako si misljenja da bi to nesto donijelo, to misljenje kombiniras sa vlastitim iskustvom od prije gotovo 20 godina zakljucis iz toga da je to ok............dodi brate i zajasi opet na balvan....Pitaj Jovu Dabica di ima dobrih balvana...on i danas ima krive noge..

Jer, nema nista ljepse nego kad neko IMA SVOJE CVRSTO MISLJENJE, pa onda , ne samo da o tome blebece, nego odmah i provede u djelo :D ............ali..................kad vidim one navodnike.....cini mi se da ce nam balvani u Hrvatskoj ostati samo tvoj neispunjen san, upravo i da dodes :D

Tvoji nasljednici sad skidaju plocice sa vlastitim imenom sa vrata ureda..dok se ne izglasa cirilica...eto vis...TO SU JUNACINE.....
Balvan revoluciju zamjenili " SRAFCIGER (od njemackog Schraubenzieher) revolucijom "

Ahhh....to me sad dovelo na jednu ideju.....moram pitat moju mamu..ona je u Klubu Njemaca i Austrijanaca...mozda bi i oni mogli poskidati plocice sa vrata ureda dok im ne izglasaju njemacki jezik kao sluzbeni i stave plocice tj. Namensschilder na njemackom:

Zatim Madjari....oni su isto jedna od znacajnih manjina......

Rusini i Ukrajinci......

I onda.....ostali...oni anarhisti koji su protiv manjina i njihovih prava....nek dodu u Saarland/Loire/Luxemburg , tu cak i Turci i Srbi znaju Njemacki CAK I CITATI
zrinka

PostPostao/la stipan dana uto ožu 09, 2010 11:25 am

Vuka lijepi pozdrav, eto vidim prozvao si me i tipično PUSTIŠ BUVU pa očekuješ reakcije ti i TAKOVI.Mene sigurno nečćeš isprovocirati da pišem tako kao ti.Sigurno da ću odgovoriti ne NEISTINU ali baš se upuštati u BEZVEZNE diskusije neću. Ali ako hoćeš baš moj prvi komentar , ja ti i nisma vaš od onih koji to znaju lijepo reći ja ću reći SEREŠI DROBIŠ GLUPOSTI , no nudim ti uvijek moju osobnu adresu koja se ovdje može naći pa da ne davimo ovdje prisutne IZVOLI.Stipan je dostupan uvijek ako treba dođi i ovdje na mor kod mene naći ću ti nešto povoljnije možda odemo i na ručak na moj račun pa da popričamo. :top: :gulp:
stipan

PostPostao/la zrinka dana uto ožu 09, 2010 11:36 am

Sad sam se sjetila jedne anegdote...jedna mala Hercegovka ima kumu sto zivi u Njemackoj...pa kad ova ode "doli"...mala to iskoristava do balcaka..
Kaze joj mama..pa moras i ti kumu jednom izvest u kafic..i odu one....kad je trebalo platiti...kaze mala (tada 7 godina).."Ma jel tebe nebi bilo sram da ja placam, a ti dosla iz Njemacke?" :bonk:

Stipane di ces cascavat strance.. :vjestica

Jedino misomora za grickanje...
zrinka

PostPostao/la vuka65 dana uto ožu 09, 2010 6:10 pm

hmmm...

Zrinka!
Vec treci put brisem sto napisem... nemam nameru se sa nikim ovde posvadjati ili raspravljati...

Stavljam navodnike jer neznam sta je tacno bilo, opozitna strana opozitno tvrdi...
vuka65

PostPostao/la stipan dana uto ožu 09, 2010 7:01 pm

Sad mi tek nije ništa jasno.Odkud sad ništa ne znaš "TAČNO" kad si lijepo opisao kako odkidaš glave sa rafalom na DVIJE STOTINE METARA. :sleg: :sleg: :sleg: :sleg:
stipan

PostPostao/la macak dana uto ožu 09, 2010 9:59 pm

Daleko je to moj vuka65 od bilo kakve usporedbe jednih i drugih , te ovih i onih bisera kojih je bilo s obje strane .........

stipane pročitaj ponovo šta je napisao :)mislim d anisi skužio poantu :)
.........bože čuvaj me od PRIJATELJA.........a ja ču sebe od NEPRIJATELJA..........................
macak

PostPostao/la zrinka dana uto ožu 09, 2010 10:33 pm

Ma daj vuka65...ti sebe brises...a zasto....pa jel ne zivimo u demokraciji?
Imas pravo da pricas sta hoces, sve dok nekoga ne vrijedas direktno....

Odakle ti samo ideja da ja hocu da se svadjam.... JA SAM ZATO VANI , jer kad bi bila tamo....vec bi mi neko glavu skinuo....JER JA SVE STO MISLIM I KAZEM, bez namjere da nekoga vrijedam, ali....ISTINA NAJVISE BOLI, pa onda se JOS I SVEGA TOCNO SJECAM, kao da je bilo juce.............naravno nekima se ne dopada da ih se podsjeca na njihovo junastvo od prije 19 godina

Meni slobodno mozes da kazes sve sto ti lezi na srcu...........ja sam ti hobby psiholog i kao takva zastupam misljenje da je bolje o svemu PROGOVORITI, a ne gutati u sebi ("ne secam se tacno svega").....jer to NESJECANJE je ustvari potiskivanje svega neugodnog, mucnog, etc..

Dijalog brale, dijalog..to pomaze....i to neuljepsan, no moramo ostati uljudni i drzati se "stvari", a ne od poncija do pilata........vi ste ..mi smo, mi nismo, ne sjecamo se, bla bla

Meni je jasno da je data situacija bila takva da je svako MORAO na svoju stranu, no u tom kontekstu bi me zanimalo da li bi ti opet isto napravio, da se nades u istoj situaciji?
JA BI...

Macak, u ratu nema poante, rat ima samo kulminaciju, a onaj nas rat je sam po sebi vec bio kulminacija, jer bitke su se na stetu Hrvata vodile svih onih krasnih godina od 2. svj. rata pa do tog naseg rata
U toj kulminaciji su neki od stranih vlada dobili drzavljanstvo, a neki su u Beogradu sudjeni na smrt.
Macak...i ti imas svoj Veliki Petak..i svoj vlastiti Uskrs...zar ne??

Za mene je tu poanta: NEMA PRAVDE, jer jedni misle da su oni u pravu, drugi se pozivaju na neke sasvim druge argumente, pa misle da su ipak oni u pravu.........jedni izmisle i isprovociraju pocetak rata, dok oni drugi u isto vrijeme zabiju volu kolac u guzicu, pa ga peku ispod nove zastave, slave nesto cega nema i nadaju se da ce to proci samo tako...
Jedni vide od strane Hrvata poklane bebe, pa znaju da su oslobodili Vukovar od tih zvijeri sto su bebe poklali.............oni drugi zaluju sto je vukovar PAO i traze i danas preko 1000 mrtvih...............a mi ovdje BRISEMO SAMI SEBE da se nebismo posvadjali......
Pa jel moze ijedna svadja ovdje biti gora od onoga sto smo dozivjeli, od onih pogresnih poteza donesenih u jednom povijesnom trenutku......kad se raspadala ona umjetna tvorevina nametnuta malim narodima gdje su oni mocniji..pobjednici..pokusali desetljecima ubijediti one koji se nisu osjecali pobjednicima da je sve u najboljem redu....zivilo bratstvo i jedinstvo....
A kad u tome nisu uspjeli..kad je prodavanju muda pod bubrege dosao kraj....e..onda...onda je doslo do jednog krvavog razvoda braka.........i..to sad priznati....neeeeeeeee

Za mene je samo jedno jasno ko dan: KOLEKTIVNE KRIVNJE NEMA, a sve ostalo.....i dalje ce svako interpretirati na svoj nacin...cak ce i sve istine biti smatrane interpretacijama, jer uvijek postoji ona druga strana koja se s tim neslaze :(
zrinka

PostPostao/la vuka65 dana sri ožu 10, 2010 5:16 am

Hvala Macak na razumevanju... (i citanju kompletnog teksta...)
vuka65

PostPostao/la zrinka dana sri ožu 10, 2010 9:56 am

Evo vuka65 meni se nemoras zahvaliti sto te i ja razumijem i sto sam i ja procitala cijeli text.

Ti si suvise inteligentan..tu negdje IQ 135..da bi se sad mogao praviti grbav, ali....lakse je ignorirati moje pitanje, vec se upustiti u jedan mucan dijalog koji ionako nicem ne vodi - sto je bilo bilo je.
Situaciju...klin se klinom izbija...bi ja zavrsila rijecima "al ostane rupa"

No, presucivanjem i izbjegavanjem neugodnih stvari iz tog kontexta mi tu rupu necemo pokrpati.

Ti si nama doduse sve rekao, nesto kroz pjesmu, nesto u prozi, no to mi je previse konacno....eto, to je to i sad prelazimo na ostatak dnevnog reda........lijepo vrijeme u Saarlandu, danasnja trpeza, upao sam u zensku svlacionu....

Cim si se odlucio ovdje takve stvari napisati, znaci da imas potrebu progovoriti o svojim bolima, no onda moras racunati sa reakcijama...........iako ja vise spadam u one koji agiraju, a ne u one koji reagiraju.
Da si samo sljemove nabijene na kolac skidao s "vratova", ne umanjuje cinjenicu da si ih ipak "skidao".
To je bilo ono na osnovu cega mislis da ja nisam citala cijeli text, jer sam te zamolila da izostavis neukusne detalje....
Mogu te ljudski zaliti, ali cinjenice ostaju...

Tih cinjenica ima i kod mene.......ja sam za vecinu onih koji su ostali u Vukovaru jednostavno POBEGULJA i kad mi to netko prebaci, a bilo je toga kolko hoces.....tipa izjava sta ti znas, ti nemas pravo da ista kazes, bla bla..............onda i meni ostaje da se odlucim na to reagirati ili podvuci rep med noge...
Iako sve u zivotu ima svoje razloge i pozadinu, u pitanju toga rata jednoga nema, naime isprike, samo iznosenje golih cinjenica koje se onda od strane ostalih mogu interpretirati ovako ili onako, osuditi ili shvatiti, zaliti ili odjebati

A tvoji postovi nisu knjizevno djelo, pa da ja moram analizirati sto je pjesnik time htio da kaze.....naravno, toliko toga stoji izmedju redaka, pa bi se moglo analizirati, no ja sam seljacina koju iz te "proze" interesiraju jedino cinjenice.
Prozom i poezijom se bavim na drugim temama ovog foruma.

Evo nekoliko redaka iz stvaralastva Dareta Dombaja :candle

Susret
Nije me ubio metak, ubio me je prst tvoj uperen u moje grudi.
Ponizeni, uvrijedeni, tjerani poput stoke na klanje,
isli smo preko razrusenih kuca i ljudskih leseva
kroz centar grada.
Zvijezda na vojnickoj kapi nije se vise
razlikovala od kokarde na subari.
Gorak okus spoznaje osusio mi je usta.
Boze, koliko godina sam zivio u zabludi,
a zaista sam im vjerovao,
jos vise jer sam ih zbilja volio.
Koracali smo bez nade i vjere, srce mi je bivalo sve manje
i onda sretoh tebe
dusa mi se razvedri i razveseli
sjetih se dana kad smo juta
docekivali u kavani kao krec bijeli.
Dugo godina gledali smo se
sosmjehom u oci
i nisam vjerovao da ces ti
zaista to moci.
Iako je sve bilo nalik na tuznu maskaradu
nije to bila festa a ni sala
svaka je maska pala.
Vidjeh tvoj pogled kako se skriva
i ruku kako se dize s uperenim prstom
zabodenim u moje srce.
I danas dok hodam gradom
poslije svih patnj
vide ljudi
kako tvoja ruka i tvoj prst stoje zabodeni u moje grudi. (Zagreb 1992)

Iz pjesme "Posljednji tango u Vukovaru"
....sto znaci dug zivot, tko od ratnika zeli biti posteden.
Ne postedujem vas, ljubim vas duboko braco moja u ratu.
Tako je govorio Zarathustra. (Zagreb 1992)
zrinka

PostPostao/la vuka65 dana sri ožu 10, 2010 8:12 pm

zrinka je napisao/la:Evo vuka65 meni se nemoras zahvaliti sto te i ja razumijem i sto sam i ja procitala cijeli text.

Ti si suvise inteligentan..tu negdje IQ 135..da bi se sad mogao praviti grbav, ali....lakse je ignorirati moje pitanje, vec se upustiti u jedan mucan dijalog koji ionako nicem ne vodi - sto je bilo bilo je.
Situaciju...klin se klinom izbija...bi ja zavrsila rijecima "al ostane rupa"

No, presucivanjem i izbjegavanjem neugodnih stvari iz tog kontexta mi tu rupu necemo pokrpati.

Ti si nama doduse sve rekao, nesto kroz pjesmu, nesto u prozi, no to mi je previse konacno....eto, to je to i sad prelazimo na ostatak dnevnog reda........lijepo vrijeme u Saarlandu, danasnja trpeza, upao sam u zensku svlacionu....

Cim si se odlucio ovdje takve stvari napisati, znaci da imas potrebu progovoriti o svojim bolima, no onda moras racunati sa reakcijama...........iako ja vise spadam u one koji agiraju, a ne u one koji reagiraju.
Da si samo sljemove nabijene na kolac skidao s "vratova", ne umanjuje cinjenicu da si ih ipak "skidao".
To je bilo ono na osnovu cega mislis da ja nisam citala cijeli text, jer sam te zamolila da izostavis neukusne detalje....
Mogu te ljudski zaliti, ali cinjenice ostaju...

Tih cinjenica ima i kod mene.......ja sam za vecinu onih koji su ostali u Vukovaru jednostavno POBEGULJA i kad mi to netko prebaci, a bilo je toga kolko hoces.....tipa izjava sta ti znas, ti nemas pravo da ista kazes, bla bla..............onda i meni ostaje da se odlucim na to reagirati ili podvuci rep med noge...
Iako sve u zivotu ima svoje razloge i pozadinu, u pitanju toga rata jednoga nema, naime isprike, samo iznosenje golih cinjenica koje se onda od strane ostalih mogu interpretirati ovako ili onako, osuditi ili shvatiti, zaliti ili odjebati

A tvoji postovi nisu knjizevno djelo, pa da ja moram analizirati sto je pjesnik time htio da kaze.....naravno, toliko toga stoji izmedju redaka, pa bi se moglo analizirati, no ja sam seljacina koju iz te "proze" interesiraju jedino cinjenice.
Prozom i poezijom se bavim na drugim temama ovog foruma.

Evo nekoliko redaka iz stvaralastva Dareta Dombaja :candle

Susret
Nije me ubio metak, ubio me je prst tvoj uperen u moje grudi.
Ponizeni, uvrijedeni, tjerani poput stoke na klanje,
isli smo preko razrusenih kuca i ljudskih leseva
kroz centar grada.
Zvijezda na vojnickoj kapi nije se vise
razlikovala od kokarde na subari.
Gorak okus spoznaje osusio mi je usta.
Boze, koliko godina sam zivio u zabludi,
a zaista sam im vjerovao,
jos vise jer sam ih zbilja volio.
Koracali smo bez nade i vjere, srce mi je bivalo sve manje
i onda sretoh tebe
dusa mi se razvedri i razveseli
sjetih se dana kad smo juta
docekivali u kavani kao krec bijeli.
Dugo godina gledali smo se
sosmjehom u oci
i nisam vjerovao da ces ti
zaista to moci.
Iako je sve bilo nalik na tuznu maskaradu
nije to bila festa a ni sala
svaka je maska pala.
Vidjeh tvoj pogled kako se skriva
i ruku kako se dize s uperenim prstom
zabodenim u moje srce.
I danas dok hodam gradom
poslije svih patnj
vide ljudi
kako tvoja ruka i tvoj prst stoje zabodeni u moje grudi. (Zagreb 1992)

Iz pjesme "Posljednji tango u Vukovaru"
....sto znaci dug zivot, tko od ratnika zeli biti posteden.
Ne postedujem vas, ljubim vas duboko braco moja u ratu.
Tako je govorio Zarathustra. (Zagreb 1992)

U pravu si... svako svoje traume vuce, sto svesno a sto nesvesno... svi mi koji dolazimo na ovaj forum imamo neku traumu iz proslosti pa imamo potrebu da ovde nesto objasnimo...
Moj nacin izrazavanja mozda jeste pogresan, ljudi me drugacije shvate... znam ja to ali nemam namjeru da mijenjam stil nastupa... na moje tekstove ljudi pretezno reaguju iskreno... na prvu... i ja saznam bas ono sto me interesuje...
Vidis, sa Mackom bih rado popio pice negde u BiH na neutralnom terenu, ili u Dubrovniku ali nikako ne u Vukovaru... U Vukovaru bi morali da se foliramo i iskrenost bi verovatno izostala i to je razlog zasto mene uopste vise Vukovar ne interesuje... Uostalom Vukovar je bio moj grad dok su u njemu zivjeli moji prijatelji... na zalost to vise nije slucaj (Cast izuzetcima)...

A to sto Ti Zrinka vidis u mojim postovima neko kajanje ili tako nesto, ja sam bio na strani svoje nacionalnosti, ja nisam imao izbor... i uradio bih isto opet... Ja sam se razocarao u ljude za vreme rata, a posebno posle rata... i to nema veze sa nacionalnosti, pobednicima i porazenima...
Ja sam Vukovar napustio u 6 mesecu 1998. godine... tad je Hrvatska imala punu vlast nad Vukovarom... Sve dokumente sam od hrvatskih vlasti dobio regularno... Pre nego sam otisao, posetio sam i Kresu (veslaca) on je tad bio nesto u opstini (tad je na Olajnici imao kancelariju)... Ja nisam imao tajni... niti sam se stidio svojih postupaka... Meni su cast i obraz ostali cisti... (a dzepovi naravno prazni...)
A te fore, ako si cist sto ne dodjes... to kod mene ne pije vode... mene naprosto Vukovar sto je danas uopste ne interesuje...

I zato je bolje, mnogo bolje kad naprosto ne napisem nista...
Vidis ovo sto sam napisao zvuci kao neko pravdanje... a ja nemam ni najmanjeg razloga da se za ista pravdam... no opet kao gost postovat cu kucu domacina pa cu se suzdrzati odredjenih komentara...
vuka65

PostPostao/la Zvonko Burcak dana sri ožu 10, 2010 9:00 pm

Citam ove postove i sjetih se da sam u wikipediji procitao zanimljiv clanak o ISTINI.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Istina
Meni najzanimiljiviji citat:

"Najveća teškoća u traženju istine

S obzirom da se radi o uspoređivanju (traženju razlika i istosti) velikog broja osobina (redaka tablica) lako se zabuniti, npr. zamjena teza = pridati osobinu nečega nečem drugom zato što imaju neke osobine iste - pr. "Tko laže taj i krade i ubija" - kradljivost je česta i kod lopova i kod ubojica, ali to ne znači da lopovima treba suditi za moguće ubojstvo tj. lopova ne treba zamjeniti s ubojicom. Stoga smanjujemo broj osobina - pojednostavljujemo. Izabiremo najvažnije osobine, to jest tražimo bit (ono što određuje nešto, po čemu nešto jest to što jest). Bit se često utuvđuje u glavi bez širine znanja i povezivanja, npr. kod ideologije (religije, komunizam). Alibi lijenih i manipulatora je da pravo znanje opterećuje. Ali ono je jedino moguće.

Znanje je pravo razumijevanje tj. podrazumijeva:

1. poznavanje cijelog skupa osobina,
2. mogućnost objašnjavanja toga
3. mogućnost povezivanja

tj. poznavati osobine osobina pojma o kojem zaključujemo - odlučujemo - djelujemo. Radi se o stablima i mrežama veza grupa pojmova (redaka tablica).

Puno znanja nije dovoljno za spoznaju istine, osobine treba moći povezivati, a u povezivanju se najviše prepoznaje inteligencija."

Pitanje istine jeste centralno pitanje filozofije. Pitanje je kriterijuma po kojima se ona utvrdjuje. Za jedne je Vukovar "PAO", za druge je "OSLOBODJEN"...
Je li netko zlocinac ili heroj, pitanje je samo stajalista. Postoji li objektivno i neutralno stajaliste o takvim i slicnim stvarima ???
Ne uplecem se u ovu diskusiju posto nemam nikakvih osobnih iskustava o ovoj teskoj temi pa nikako ne mogu tvrditi sta je kako i kada bilo ili nije.
Vuka65, kazes
...no opet kao gost postovat cu kucu domacina pa cu se suzdrzati odredjenih komentara...

E sada, ako su na forumu ljudi koji trazte neku istinu, (a ja mislim da je tako), onda svaki komentar kojega podrzavaju neke cinjenice i logicno razmisljanje ne mogu biti nepozeljni. Inace se sve svodi na besmisleni monogol i medjusobno tapsanje po ramenu a to onda i nema nekog smisla...
Tko je tu "Domacin", cija je ovo "Kuca" ? ....moja, tvoja, njena, njegova.... NASA ?
Smatram ovu stranicu kucu svih onih koji dodju i pisu postove uvazavajuci osnove kulture. Bez obzira s koje strane traze istinu i o kojoj temi.
No ovo je samo moje skromno misljenje....
...Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo...
Zvonko Burcak
Pomocnik serifa

PostPostao/la zrinka dana sri ožu 10, 2010 9:33 pm

Slazem se sa obojicom gore...jedino mi nije jasno zasto se ti vuka65..Gorane.. od mene osjecas napadnut, provjeravan...di to u mom textu stoji.
Nigdje ja nisam napisala " ako si cist, sta nedodjes".....

Upravo sam pisala o tim stajalistima, perspektivama i ostalom, ali najvise me zanima neuljepsana istina.
Svaka cast sto kazes......"da, opet bi tako napravio", iako to za mene znaci da bi ja opet drhtala nad zivotima mojih (a svi su bili tamo, osim mene..jer moja familija je mala, mama nema brace i sestara, a tata samo jednog brata)

To je za mene legitimno.....i o tome sam vec pisala....IMATI SVOJ STAV, MISLJENJE...i za njega i umrijeti ako treba (spadam u te idiote)

I o pravdanju sam pisala..posle jeb... nema kajanja.............bilo je tako i tako...i to je to

O tome sto neces sa Vukovarom da imas nista....ISTINA JE...i meni Vukovar vise nije onaj koji sam ja voljela, iako ga ja i dalje volim, jedino ga vise nevidim kroz one ruzicaste naocari kao prije, kad mi je sve bilo lijepo tamo..i ljudi i arhitektura, Dunav...kad sam na svakom koraku vidjela svoje i svojih prijatelja tragove................koji su zauvijek izbrisani.

Zakljucila sam, da postoje dvije grupe onih koji ne idu vise u Vukovar i to obiju nacionalnosti....oni koji na stvar gledaju emocionalno i oni koji na stvar gledaju emocionalno.
Ne, ovo nisam greskom napisala, vec bas tako to osjecam
Jedni nemogu podnijeti sto one nevinosti vise nema.....a drugi nemogu podnijeti ovu novu tvrdocu, nove ljude, nove obicaje....

Za nas je 98 stajala odluka..........vracamo se ili ne....starci kucu napravili dovoljno veliku...i mi se odlucili protiv....
Ja nisam ni u kom slucaju htjela da mi djeca idu odvojeno u skolu od srpske djece....JA NIKOGA NE ODGAJAM U MRZNJI.....
E sad...zbog toga sam dobila po glavi sto puta....i to bez argumenata, vec svi kvaziargumenti obojeni emocijama..
Jedini koji su me u potpunosti su me shvatili bili su moji mama i tata koji ni mene nisu odgajali u mrznji, pa iako su bili jaaako zalosni da se ova odvojenost nastavlja dozivotno....akceptirali su to.

Nista mi ovdje nemozemo izdiskutirati, a da tu emocije nisu ukljucene.....mozemo se samo potruditi, ali....ne pali to uvijek
I perspektive i stajalista i....

I sto ja isto nemogu nikako shvatiti.....KAKO SU SRBI U TOM UNISTENOM GRADU, medu rusevinama, lesevima(bar u pocetku), u toj ruznoj, mracnoj, negativnom energijom napunjenom okolinom, mogli zivjeti i osjecati se dobro......
Zar je taj osjecaj .....MI SMO POBJEDNICI...bio dovoljen...ili sta :sleg: ....mozda sam ja hedonist...ali ja tamo tada nebi mogla ni dana ostati.
zrinka

PostPostao/la macak dana sri ožu 10, 2010 10:09 pm

Vidiš vuka65 kako radiš kardinalnu grešku gdje bi ja i ti trebali popiti kavu .......Moje mišljenje je opet oprečno tvojem, osobno bi se obojica fino mogli prošetati ulicama kojima smo tada bili na različitim stranama bez ispada nekih kvazi pojedinaca sa strane , bez političkih, vojnih i inih drugih utjecaja fino baciti istinu vlastitih viđenja ,istinu onakvu stvarnu kakvu smo proživili a to nikako nije likovanje nego strah i mnoge druge stvari koje ti vjerovatno ne moram nabrajati.........
Naravno svatko če uvjek i dalje pošivati i odraditi ono što je uradio tada jer i ja bih uradio isto kao i ti stao na stranu svoje nacionalnosti , naravno samo bi se izmjenjao onaj čudni period od par dana predaje pa nadalje ona sranja po srbiji .........Pošteno si napisao svoje nacionalnosti i ako si stvarno to mislio a ne neke kvazi jugoslavije skidam ti kapu..
macak

PostPostao/la zrinka dana sri ožu 10, 2010 10:18 pm

E Macak, sad sam te ukebala da nisi detaljno cito Goranov post gore...onaj sto je izazvo diskusiju...
On je napisao otprilike:
"Meni je keva posle pricala da je 50 cetnika.....a NAS je bilo sedam."

I di je tu sad jugoslavenstvo? :D

E, sad...buduci da su to kevi drugi prepricavali, vjerovatno pacijenti....Hrvati koji su srpske vojnike, paravojsku i sl. trpali u isti lonac i koristili pojam "cetnici"...to je onda drugo....................joooooooooooj koja sam ja cjepidlaka....

Interesantno je da se i na njemackom za takav nacin kaze Haarspaltertei (cijepanje dlake) :joy:
zrinka

PostPostao/la macak dana sri ožu 10, 2010 10:36 pm

Pošteno si napisao svoje nacionalnosti i ako si stvarno to mislio a ne neke kvazi jugoslavije skidam ti kapu..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ovo sam napisao baš u svezi glede toga o čemu ti eto napisa to što si mislila hahhahahahah :)
macak

PostPostao/la vuka65 dana sri ožu 10, 2010 11:03 pm

Da mislio sam na srpsku nacionalnost... ne volim pisati Srpsku jer su mene ucili da se srpsko, hrvatsko, njemacko itd... pise malim slovom a sad je postalo obicaj da se pise velikim, pa izbegavam uopste stavljati atribut nacionalnosti...
Moja je citava familija etnicki cista, srpska, samo sam ja malo zezno stvar sa svojom zenom koja je iz mesanog braka...
No odgajan sam u humanistickom duhu i naucen sam da cenim vrednosti coveka...
Ja sam u Kanadi zbog moje dece... necu da mi deca budu opterecena ni srpstvom ni ikakvim nacionalnim elementima... ja sam ponosni Kanadjanin jer smo uzeli "tonu" zlata na olimpijadi i razbucali amere u hokeju, u finalu...
Deca mi govore odlicno "Vukovarski" posto je moj engleski los i kuci pricamo iskljucivo srpsko-lalinski jezik...
Necu da mi deca imaju ikakve veze sa necim sto sam ja prosao u zivotu... (Rat) ili da ih neko izmanipulise da ucestvuju u tako necem...
Ja jednostavno ne verujem u MIR na Balkanu... Na Balkanu se granice krvlju povlace...
Bio sam na moru u Meksiku, a iduce godine cu na Havaje ... tako da mi ni Jadran vise ne nedostaje...
Naprosto u sukobu nostalgije i pameti, zasad pamet preovladava...
vuka65

PostPostao/la vuka65 dana sri ožu 10, 2010 11:31 pm

Mozda si Macak u pravu... sto se tice kafe u VU...
Samo ja sam se osecao kao popisan kad sam odlazio i rekao sebi "nikad vise"...
Vidi, mene su "moji" prodali, izdali, mirno reintegrisali i sl... Ja sam zbilja bio i "posran i popisan"... to mi vise niko prodati u zivotu nece...
Pa meni cak ni drzavljanstvo u Srbiji nisu hteli da daju... rekli su mi da sam Hrvat... jer niko od moje familije nije rodjen u Srbiji a ja sam rodjen u Hrvatskoj...
Ma Kanada je "MAMA"...
vuka65

PostPostao/la macak dana čet ožu 11, 2010 12:08 am

To mirno rješenje što spominješ je bilo najbolje što se tada napravilo po pitanju srba u vukovaru i baranji , plan je bio spreman samo se čekalo kad če biti netko pametan i ne potpisati ponuđeno....
MOžeš ti biti ne znam niti ja kakav boško buha ali ako zrinkica spominje onaj kvocjent tvoje inteligencije onda vjerujem da bi ti bio jasan ishod vukovara i baranje ......
ali vukovara su se bojale hrvatske vlasti više od srpske , jer znaš i sam šta se događalo 91 na predaji , pa dolazak dečki nebi nitko mogao kontrolirati a to naravno nebi bilo niti blizu dobre reputacije same hrvatske ........

Ti si izgledao popišan , a na šta sam ja ličio kad su pojedini znanci (srbi)izvlačili pojedine dečke iz kolone .........nekad sam bio na stranicama krajišnika i niti danas mi nije jasno kakav je njihov cilj ,niti čemu to služi , prijateljstvu svakako ne ......no od volje ljudima ali puhanje i žarenje ne paše nikom a pogotovo sad kad je svemu kraj .........
macak

PostPostao/la zeljkoburcak dana čet ožu 11, 2010 2:05 am

Vuka , ne mogu spojiti ovo zajedno : citat "(Rat) ili da ih neko izmanipulise da ucestvuju u tako necem..." izvucen iz cijeline :

"Necu da mi deca imaju ikakve veze sa necim sto sam ja prosao u zivotu... (Rat) ili da ih neko izmanipulise da ucestvuju u tako necem..."

I " i uradio bih isto opet" iz ovoga:

"A to sto Ti Zrinka vidis u mojim postovima neko kajanje ili tako nesto, ja sam bio na strani svoje nacionalnosti, ja nisam imao izbor... i uradio bih isto opet... Ja sam se razocarao u ljude za vreme rata, a posebno posle rata... i to nema veze sa nacionalnosti, pobednicima i porazenima..."

Meni Zrinka , doduse , daje IQ 19 a tebi 135 pa zato ne kuzim zasto bi ti uradio isto i opet ono s cim mislis da tvoja deca ne trebaju imati nikakve veze?

Kazes " ja nisam imao izbor..." . Vecina nas je imala izbor ostati ili "se skloniti". Neki doduse nisu mogli rizikovati posao i otici no ja i ti smo to mogli , zar ne?
Eto priznajem , od svih mojih predaka , dokle sijecanje dopire , samo je jedan ratovao na Karpatima (trosio Austrijsku municiju zabadava , kaze , ne smijes nikoga gadjati, to je grijeh) a svi ostali bili foliranti i saboteri (uredno su placali doktore za lazne bolesti i nesposobnosti , dokle god je rat trajao) . To je valda , genetski...
zeljkoburcak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vukovar

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.